2021-04-08

Bergianska trädgården har mycket vacker vårblomning på gräsytorna i parken. Vintergäck (Eranthis), snödroppar (Galantus) och krokus (Crocus) är först ut och har redan blommat under mars månad, men nu kommer det mer!

Gå en tur genom trädgården från Systematiska avdelningen mot Italienska terrassen och Victoriahuset. Den gulblommande körsbärskornellen vid Systematiska avdelningen i sydöstra hörnet av granhäcken är en bra start.

Rosa och blålila vårblommor.
Stor nunneört, Corydalis solida i mitten och liten vårstjärna, Scilla sardensis i bakgrunden.

På vägen ser du, i gräsmattor och rabattkanter, gula små vårlökar (Gagea), blå- och vårstjärnor (Scilla), vita-ljusblå porslinshyacinter (Puschkinia) och olika nunneörter både gula och rosaröda (Corydalis). I gräsytorna finns snart vitblommande backskärvfrö (Noccaea tidigare Thlaspi) och ängsbräsmor (Cardamine) samt gullvivor (Primula).

En del av gräsytorna i Bergianska trädgården är mer än 100 år gamla. För att bevara blomrikedomen klipps eller slås inte dessa ytor förrän blomning och frösättning är klara, först i juni. Tänk därför på att inte kliva eller sitta på gräsytorna.
I rabatterna står också många vårblomande lök- och knölväxter och de är etiketterade med namn.

Strax innan Italienska terrassen står snart tulpantrappan i full blom, oftast i början av maj.

Läs mer om många av de olika växterna i våra vårblommande gräsmattor – med bilder och korta fakta.