Tulpanträd.
Tulpanträd. Foto: AnnSofie Börjesson

2018-06-25

Ett tulpanträd Liriodendron tulipifera blommar först när det är över 20 år gammalt. Bergianska trädgården har ett träd vid institutionsbyggnaden som är 30 år. Trädet brukar blomma i juli. Men i år har flera "tulpaner" slagit ut redan i midsommarhelgen. Du kan se de gröngula och orangea blommorna om du stannar upp och tittar noga. Blomman påminner i formen om en tulpan och är lika stor.  I siluett ser även bladen ut som tulpaner.

Tulpanträd är nära släkt med magnolior och har liksom dem enkla blommor med många pistiller och ståndare. Arten förekommer naturligt i östra USA. Trädet blir ca 10 meter högt och odlas i södra Sverige som prydnadsväxt.

Invid Gamla orangeriet blommar ett annat vackert träd – katalpa. Trädgårdens katalpa är en hybrid mellan Catalpa bignonioides, katalpa och Catalpa ovata, kinesisk katalpa. Den är mer härdig än föräldraarterna. Trädet är planterat på 1950-talet vid Gamla orangeriets västra flygel. Det blommar som vackrast i slutet av juni och början av juli.

Katalpa
Katalpa. Foto: Mia Olvång

Katalpa hör till familjen Bignoniaceae, en växtfamilj som finns i främst tropiska områden. Bladen är stora och hjärtformade. Blommorna mycket vackra och sitter i klasar om ca 30 stycken. De är vitgula med purpurfärgade fläckar och gula strimmor. Frökapslarna karaktäriserar trädet på hösten med sin mängd och långsmala bönlika form, upptill 30 cm.

Framför Edvard Andersons växthus står en äkta kastanj, Castanea sativa, som brukar blomma praktfullt i juli. Trädet planterades i samband med att växthuset byggdes i mitten av 1990-talet. Arten hör hemma i i Sydeuropa, Balkan och Kaukasus och blir där stora träd, 20–30 meter höga. Här är det knappt härdigt men i Sydsverige kan det ge mogna frön, kastanjer, om hösten blir lång och varm.

Äkta kastanj i blom Foto: Rakel Norberg
Äkta kastanj. Foto: Rakel Norberg

Äkta kastanj har ätliga frön, till skillnad från vår vanliga hästkastanj som har giftiga frön. Hästkastanjen är inte alls nära släkt med den äkta kastanjen utan har fått sitt namn eftersom frukterna liknar varandra. Den äkta kastanjens frukt är tätt fintaggig medan hästkastanjens är glest grovtaggig.