Äpplet från Kina

Citron Citrus x limon
Citron Citrus x limon

I Edvard Andersons växthus blommar flera citrusträd. Apelsinträd och citronträd står sida vid sida i Medelhavshallen. De blommar nu och bär dessutom rikligt med frukt.

I Citrus-släktet uppstår lätt hybrider som kan ge goda frukter. Apelsin är en korsning som uppkommit i Centralasiens varma delar, förmodligen mellan storcitrus och småcitrus. Ordet apelsin betyder "äpple från Kina". Frukten kom från Kina till Europa på 1400-talet, flera hundra år efter citronen. Under barocken byggde man särskilda växthus, orangerier, för att kunna odla apelsiner och andra exotiska växter.

Det finns tre sortgrupper: blonda apelsiner, navelapelsiner och blodapelsiner. Sorterna förökas genom ympning för att hålla sig konstanta. När man sår kärnor får man oftast plantor med oätliga frukter.

Citronsaft mot skörbjugg

Citronen är känd från Kina redan 500 år f. Kr. och på 1000-talet togs trädet till Europa. Det är förmodligen en korsning mellan storcitrus och suckatcitron som uppstått i sydöstra Asien. Citron har länge använts som krydd- och medicinalväxt. På segelfartygens tid fick sjömännen citronsaft så att de skulle slippa drabbas av skörbjugg under sina långa resor på haven.

Genom att låta bli att vattna citronträden i perioder kan man lura dem att blomma och sätta frukt flera gånger per år.

Suckatcitron har ett tjockt aromatiskt skal

Suckatcitron Citrus medica
Suckatcitron Citrus medica

Om du fortsätter in i växthuset, längst in i Tropikrummet, kan du se det ståtliga suckatcitronträdet. Det bär stora  gula frukter och gröna omogna frukter. Suckatcitron kommer från Himalayas sluttningar. Den fördes troligen till Europa av Alexander den stores soldater under namnet mediska äpplen cirka 300 år f. Kr.

Frukterna blir stora och har ett tjockt, buckligt aromatiskt skal. Till skillnad från de flesta andra citrusfrukter är det fruktens skal som man använder. För att tillverka suckat läggs skalet först för jäsning i saltvatten, kanderas sedan i sockerlag och hackas därefter i små bitar som används till smaksättning av bakverk.

Pompelmus anses vara en av föräldrarna till grapefrukt

Pompelmus Citrus maxima
Pompelmus Citrus maxima.
Foton: Mia Olvång

Inne i Tropikrummet blommar också pompelmus. Denna frukt säljs ute i handeln under namnet pomelo. Pompelmus liknar grapefrukt men frukterna är större. Smaken är sötare än grapefrukt men hinnorna runt varje klyfta är tjockare och segare. Grapefrukt uppstod på 1700-talet i Västindien som en korsning mellan pompelmus och apelsin.