Tuvad spenkaktus Mammillaria surculosa
Tuvad spenkaktus Mammillaria surculosa

2017-05-17

– Den huvudsakliga anledningen till att kaktusar dör i hemmet är att man vattnar ihjäl dem, berättar trädgårdsmästare Axel Gustafsson.

Men att sköta kaktusar i växthus är en helt annan sak än att ha en kaktus i lägenhet med centralvärme. I Kalifornienrummet odlas kaktusar i en miljö som ska efterlikna deras ursprungliga växtplats i Mojave- och Sonoraöknen. För att kaktusarna ska blomma utsätts de för kyla under vintern samt en torrperiod från slutet av september till april. Detta stimulerar knoppsättning.

Exakt vad som sätter igång blomningen skiljer sig mellan olika arter. Vissa kaktusar måste bli väldigt gamla innan de börjar blomma. Rummets stora svärmorskuddar såddes 1965 och blommade inte förrän 2013 för första gången.

Växterna i Kalifornienrummet är anpassade efter en torr miljö och rabatterna är knökfulla med rotsystem efter ett tjugotal år av odling i växthuset. Detta bidrar till en tuff konkurrens växterna emellan. Men samtidigt torkar jorden upp snabbt vilket är bra eftersom växterna som regel är dåligt anpassade till kvarstående fukt.

De färggranna blommorna lockar fladdermus och kolibri

Blågrön djävulstunga Ferocactus glaucescens
Blågrön djävulstunga Ferocactus glaucescens

Kaktusar växer naturligt endast på de amerikanska kontinenterna med ett undantag, korallkaktus Rhipsalis baccifera som finns i Afrika och Sri Lanka. De kaktusar man ser växa på annat håll har människor tagit med sig genom årens lopp. Opuntiakaktusar är en vanlig syn på Kanarieöarna där man hade dem i odling för att de är värd åt en liten sköldlus, koschenill, som man utvinner det röda färgämnet karmin ifrån.

Kaktusarnas färgglada blommor lockar till sig djur som pollinerar dem. Krusbärskaktus pollineras av fladdermus. Andra arter pollineras av exempelvis bi och kolibri.

Läckrast av dem alla – orange kägelkaktus Echinocereus salmdyckianus. Foton Mia Olvång
Läckrast av dem alla – orange kägelkaktus Echinocereus salmdyckianus. Foton Mia Olvång