Benämningen pumpa används för flera arter inom familjen gurkväxter i släktet Cucurbita. De får alla frukter med hårda skal. Pumpor är vanligen ettåriga örter och härstammar från tropiska och varmtempererade områden i Amerika.

Kulturväxtgruppen har gjort utställningen av pumpor i Köksväxtlandet. Foto: Kaili Maide
Kulturväxtgruppen har gjort utställningen av pumpor i Köksväxtlandet. Foto: Kaili Maide
 

Pumporna har ett krypande växtsätt med stora blad. Dess blommor är enkönade och vanligen gula. Hon- och hanblommor sitter på samma planta. För att plantan ska bilda frukter måste honblommorna pollineras av bin eller humlor. De arter som är vanligast i odling är pumpa (Cucurbita pepo), jättepumpa (C. maxima) och myskpumpa (C. moschata).

Sommarpumpor och vinterpumpor

De odlade sorterna av vanlig pumpa (C. pepo) brukar delas in sommarpumpor och vinterpumpor. Sommarpumpor kallas i dagligt tal zucchini eller squash och skördas unga innan skalet har hårdnat. Pajpumpa och nakenfröpumpa är exempel på typer som skördas på hösten.

Myskpumpa (C. moschata) kännetecknas av ett mer smakrikt fruktkött och säljs ofta under namnet Butternut. De har ofta ett gulrött fruktkött. En smakrik sort som finns i Köksväxtlandet är 'Futtsu Black'.

Jättepumpa (C. maxima) används både som dekoration inför halloween och till pajer samt andra maträtter. Dessa pumpor har för det mesta gulrött fruktkött.

I Nordamerika används pumporna inte bara till Halloween utan också till jul där de ingår i kakor, pajer och som tillbehör på julbordet. Ofta kryddas den med kanel, muskot och ingefära. En jultradition i Nordeuropa är inlagd pumpa med kanelstång och ingefära.