2015-05-29

De örtartade pionerna är i blom

Dillpion
Dillpion, P. tenuifolia. Foto: Kerstin Kustås

Just nu (29/5) blommar flera av våra örtartade pioner såsom korallpion, dillpion, svavelpion, sibirisk pion och bergpion. Flera olika arter är samlade i pionlandet mellan Stora och Skandinaviska fjället. De finns även spridda längs kanten av Stora fjället. Dessutom finns ett pionland mellan Victoriahuset och Italienska terrassen. På Sytematiska avdelningen vid norra huvudentrén finns pionsläktet representerat med några arter.

Buskpionerna är på gång

Vi väntar på att buskpionerna (Paeonia suffruticosa) ska slå ut ordentligt, men några har redan börjat blomma. Buskpionerna finns på Stora fjället samt vid vägen som går bakom Stora fjället till Japanska dammen. Det finns även någon enstaka i pionlanden.

Buskpion har odlats i Bergianska trädgården sedan 1930-talet. Fröerna kommer ursprungligen från ett buddistkloster i Kina.

Doftpion

Doftpionen Paeonia lactiflora som härstammar från bl.a. Kina blommar ett par veckor efter de andra, finns att se i pionlandet vid Stora fjället.

Pionfakta:

Pionsläktet Paeonia innehåller ca 25 arter och är det enda släktet i växtfamiljen Paeoniaceae. En del är vedartade buskar men de flesta är örtartade perenner. Utbredningsområdet är från Portugal och Marocko över södra och mellersta Europa och de tempererade delarna av Asien till Japan samt ett par arter på nordamerikas västkust. Buskpionerna växer alla i mellersta Kinas bergsområden, Tibet och Mongoliet.

Det finns ett flertal arter i södra Europa som inte är härdiga hos oss. Men berg- och korallpionen (Paeonia officinalis och Paeonia mascula) har varit i odling sedan medeltiden.

 

Svavelpion, P. mlokosewitschii. Foto: Kerstin Kustås
Svavelpion, P. mlokosewitschii. Foto: Kerstin Kustås