2016-07-06

Svartöga, Thunbergia alata
Svartöga, Thunbergia alata 'Susi White with Black Eye' i den svartvita planteringen. 
Foto: AnnSofie Börjesson

Det finns många arter med vita blommor i vår natur, t.ex. vitsippa, liljekonvalj, skogsstjärna och hundkäx. Bland annat är blommor som pollineras av natt-fjärilar ofta vita och doftande, t.ex. nattviol och kaprifol.

Svarta, eller mörkt violetta eller bruna, blommor är däremot ovanliga. En tänkbar anledning till detta kan vara att svarta blommor absorberar mycket värme genom sin mörka färg. Precis som vi tycker att det är (för) varmt att ha svarta kläder i sommarsolen, skulle en svart växt kunna ta upp så mycket energi att det skulle kunna vara skadligt. 

Mycket mörka växter finner man också oftast i bergstrakter eller i kalla områden där marken under en stor del av året är snötäckt. Den mörka färgen gör det möjligt för växten att absorbera tillräckligt med värme för att kunna påbörja tillväxten tidigare.

På senare år har man genom urval och riktat förädlingsarbete lyckats få fram ett antal växter med (nästan) svarta blommor, t.ex. violer, aklej-or, petunior, tulpaner, orkidéer och stockrosor.