Snöklocka, eller klosterlilja som de också kallas
Snöklocka Leucojum vernum

Nu börjar vårblommorna att vakna till liv efter vintern. Det är svårt att förutsäga exakt när de slår ut. Så fort det blir varmt och soligt går allt väldigt fort. Mulna och kalla dagar gör att vi får lite mer tid på oss att följa årstidens växlingar.

Vad gör trädgårdsmästarna på våren?

– Det är en massa saker som måste göras så här års, berättar trädgårdsmästare Hans Nilsson. Vi städar bort gamla växtrester. Allt går inte att kratta bort. Vi klipper ner perenner och tar bort annueller (ettåriga växter). På gräsytorna tar vi bort löv och grenar. Man kanske inte tror det, men vi rensar en hel del ogräs. Det är ogräs som kommit upp under senhösten och tidigt på våren.

Trädgårdsmästarna gör en del beskärning just nu. Innan växterna börjat vakna till liv går det fortfarande att beskära dem, men inte längre än till mitten av april. Nästa fas i arbetet är att förbereda rabatterna för sådd och plantering. Snart är det dags för jordförbättring.

Små knoppar är på väg upp ur jorden bland vissna fjolårslöv

Vid Italienska terrassen blommar olika arter av Scilla (vårstjärna och blåsjtärna). De har spritt sig över gräsmattorna och mellan stenarna.

Stor doftjulros Helleborus cyclophyllus är på väg att slå ut. Både blad och blommor har limegrön färg. Dessa julrosor kommer ursprungligen från Balkanhalvön.

Många stora knoppar är på väg upp ur jorden såsom pioner och rabarber. Bladen har legat förberedda i knopparna hela vintern. När tjälen släpper, vecklar de ut sig i vårsolen. Svavelpion Paeonia mlokosewitschii har stora röda knoppar som nu är på väg upp ur jorden. På engelska kallas den Mollie-the-witch, en omkastning av bokstäverna i det latinska namnet. Ja, det finns mycket att upptäcka i trädgården just nu.

Ljusblomma Colchicum vernum. Foton: Mia Olvång
Ljusblomma Colchicum vernum. Foton: Mia Olvång