Bomull Gossypium-arter

Det ingår ca 40 arter i bomullssläktet Gossypium. I Edvard Andersons växthus finns bomullsplantor i olika färger. Det är västindisk bomull (Gossypium barbadense) och texasbomull (Gossypium hirsutum). Förutom den vita har vi två olika sorter av texasbomull, en som har bruna fröhår, ’Mississippi Brown Cotton’ och en som har gröna fröhår, ’Erlen’s Green Cotton’.

Bomull – blomma, frökapslar och bomullsfibrer. Foto: Mia Olvång och Kerstin Kustås
Bomull – blomma, frökapslar och bomullsfibrer. Foto: Mia Olvång och Kerstin Kustås


Bomull världens ledande textilväxt

Bomullsfrukten är en kapsel som spricker upp vid mognad och blottar en ”bomullstuss” bestående av ett tiotal håriga frön. Varje frö kan ha upp till 20 000 hår vilka är till för vindspridning av fröna.

Bomullsfiberns egenskaper har gjort den till världens ledande textilväxt. Fröhårets naturliga vridning och höga cellulosahalt gör den ypperlig för att spinna. Den är mjuk, kan andas och tar upp vätska vilket gör bomullskläder behagliga i varmt väder.

Hur mycket bomull kan jorden producera?

Bomullsodling är en verksamhet som har mycket stor påverkan på miljön. Bomullsodling kräver enorma mängder vatten och åkermark, dessutom går det åt stora mängder insektmedel och konstgödning.

Att producera en vanlig T-shirt innebär att 2700 liter vatten och 150 gram kemikalier används. I och med ett ökat välstånd har behovet av bomull ökat. Många menar att världen har uppnått Peak cotton (bomullskrönet) eftersom jorden inte längre kan tillgodose befolkningens behov av bomull.

Bomull - odlad och handspunnen i Bergianska trädgården. Foto: Mia Olvång
Bomull - odlad och handspunnen i Bergianska trädgården. Foto: Mia Olvång