2014-04-22

Bambu Poaceae

Bambu i utställningen "Livets trådar - smidiga och starka". Foto: Mia Olvång
Bambu i utställningen "Livets trådar - smidiga och starka". Foto: Mia Olvång

Bambu finns i varma områden runt hela jorden med störst variation i Kina. Bambustrån är hårda och har många användningssätt. Hus, staket, möbler och byggnadsställningar kan byggas av hela strån av jättebambu. Strimlade på längden kan stråna flätas till korgar, fat och väskor.

I Kina är det den inhemska mosobambu Phyllostachys edulis som odlas. Den kan bli 28 meter och har ätliga skott. Mosobambu är den art som bambutextilindustrin använder mest.

Tonkinkäppar används till växtstöd, fiskespön och möbler. De görs av den mindre arten splitcanebambu Pseudosasa amabilis.

Bambu har en lång historia inom papperstillverkning i Asien och utgör idag en stor del av pappersmassan till Indiens pappersproduktion.

Tyger av bambu

På 2000-talet har man upptäckt att det går att tillverka tråd av bambu, så kallad bambuviskos. Det går att bearbeta fram fibrerna på mekanisk väg men det är mycket arbetskrävande. Mekanisk bearbetning är dock mer miljövänlig än kemisk. Därför forskar man nu för att hitta en bättre metod att utvinna fibrerna.

"Bamboo is all things to some men, and some things to all men."