2015-03-06

Under dagen finns en rad aktiviteter. Träffa och ställ frågor till växthusets trädgårdsmästare och botanister. Skåda ohyran i vitögat. Följ med på visningar om citrus, kaffe och Medelhavsflora. Hör kören VocalMix sjunga sånger om blommor, bin och Italien. Vid författarbordet finns Paula Modig och Eva Rönnblom, de har närmat sig Sydeuropas växter på var sitt sätt.

Edvard Anderson
Edvard Anderson

Edvard Andersons var en "self-made man", född på Söder i en syskonskara om elva barn. Han skapade sig en förmögenhet genom att arbeta upp en solid och väl ansedd firma i glasbranschen. År 1910 flyttade han ut till Stocksund och utnyttjade flitigt närheten till Bergianska trädgården för att odla sin passion – blommor. Vintertid tog han tåget ner till Medelhavsområdet för att njuta av floran och det milda klimatet. Vid hans död tillföll förmögenheten Kungl. Vetenskapsakademien för att en vinterträdgård skulle byggas i Bergianska trädgården.

Edvard Andersons växthus fyller i år 20 år. Sedan det öppnade 1995 har en miljon besökare kunnat njuta av mimosa, bougainvillea och cypresser – en Medelhavsoas mitt i Stockholm. I enlighet med Edvard Andersons testamente har besökarna även möjlighet att köpa "kaffe, the och läskedrycker samt chokolad och bakelser".

Korta fakta
Plats: Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, T-Universitetet
Tid: Söndagen den 15 mars kl 11-17
Information: www.bergianska.se,  www.bergianska.se/press
Presskontakt: Karin Martinsson, 1:e intendent  karin@bergianska.se, 08-16 42 18
Åsa Krüger, botanist och informatör, asak@bergianska.se, 08-16 46 42

Bergianska trädgårdens huvudmän:
Stockholms universitet och Kungl. Vetenskapsakademien