2020-12-04

 

 

Vi kokar rödkål. I Skåne ugnsbakas vitkål till brunkål. I Halland kokas grönkål till så kallad långkål. Alla dessa anrättningar passar bra till skinkan som också garneras med ett krusigt grönkålsblad vid sidan.

Även brysselkål är vanligt till julbordet. Brysselkål ser ut som små minikålhuvuden och är egentligen sidoknoppar. Alla olika kålsorter härstammar från samma art, den europeiska vildkålen, Brassica oleracea, som växer på stränder utmed Atlantkusten. Den är tvåårig, vilket innebär att den det första året samlar näring för att blomma och sätta frö det andra året.

Kålen har med människans urval och förädling, under ett par tusen år, utvecklat flera olika kålsorter, där vi äter den reservnäring som den lagrat på sig första året:

  • Grönkål är mest lik den ursprungliga växten där vi äter bladen och inte så mycket reservnäring.
  • Brysselkål, som ser ut som små minikålhuvuden, är egentligen sidoknoppar.
  • Vit- och rödkål är täta näringslagrande bladhuvuden.
  • Blomkål och broccoli är ombildade näringslagrande blomställningar.