2021-12-06

Ordet russin kommer av latinets racemus vilket betyder druvklase. Förr i tiden importerades stora, platta russin inpackade i krukor eller askar. Hela druvklasen hade plattats till, med skaft och allt, och russinen hade kärnor. Numera vill vi helst ha kärnfria russin utan skaft.

Russin är torkade druvor från vinrankan Vitis vinifera. Det finns långt över tusen olika druvssorter med olika storlek, sötma och färg – grön, gul, röd eller blå. Den vanligaste sorten till russin heter ’Sultanina’, men är också känd som ’Thompson Seedless’. Druvorna soltorkas eller torkas i maskin till russin. De gula russinen – sultanarussinen – har antingen torkats med speciella metoder eller behandlats med svavel för att inte mörkna.

Korinter görs av en liten, kärnfri blå druvsort – ’Korinthiaki’. Den har sitt namn efter den grekiska staden Korint varifrån de små svarta russinen först exporterades. Korinter används främst till kakor, bland annat till pepparkaksgubbarnas ögon.

Vinrankan är en lian med handflikiga blad och små grönaktiga, väldoftande blommor i klasar. Den fäller sina blad om vintern. Dess vilda ursprung är ovisst eftersom arten aldrig hittats vildväxande. Den har varit i odling i minst 6 000 år och lika länge har man tillverkat vin av druvorna. Merparten av alla druvor, ungefär 71%, används för framställning av vin, 27% för direktkonsumtion och bara 2% torkas till russin.

Olika russin ligger i 4 olika skålar.
Grekiska korinter, osvavlade turkiska bruna russin, svavlade sydafrikanska gula och iranska gröna russin.