Banan - Musa acuminata - tillhör familjen Musaceae - banväxter

 
Bananen blommar. Foto: Gunvor Larsson.
Banan som blommar. Överst i bild honblommorna och i toppen av den nedböjda blomställningen (nedtill i bilden) syns de små hanblommorna. Några är ännu outslagna och döljs av lila stödblad.
 
Bananen är en av världens största örter och inte alls ett träd. Det som liknar en stam är de tätt växta bladskaften. Mitt i sken-stammen växer blomstjälken upp. På odlade bananplantor bildas mogna bananer utan befrukting, hanblommorna saknar funktion. Det bildas inte heller några frön. På vilda bananarter är det fullt av stora frön i frukten-bananen. Det tar ungefär 14 månader för ett bananskott att växa upp, blomma och bilda mogna bananer. När det skett dör plantan, men ett nytt skott utvecklas genast från jordstammen. I tropiska områden använder man, förutom frukterna, både blad och hanblommor i matlagningen.

 

Ris - Oryza sativa - tillhör familjen Poaceae - gräs

Ris är ett gräs som härstammar från tropiska Asien. Det har odlats i mer än 7000 år och det har under den tiden utvecklats tusentals olika sorter. Ris kan delas in i två huvudgrupper bergris och sumpris. Bergris kan odlas på vanlig åkermark medan sumpriset måste växa på vattendränkta fält. Huvuddelen av risodlingarna i världen är sumpris. Från sådd till skörd fordras, alltefter sort, 3-9 månader. I en del områden kan man alltså få ut 3-4 skördar per år!

 
Mogna ax på risplantan i Victoriahuset. Foto: Gunvor Larsson.
Mogna ax på risplantan i Victoriahuset.
 

Risodlingarna kan gödslas naturligt med hjälp av en vattenormbunke, Azolla, som flyter på ytan. I bladen på ormbunken lever en cyanobakterie som kan ta upp kväve direkt ur luften. Allteftersom ormbunkens blad vissnar frigörs kvävet i vattnet och gödslar risplantorna. Efter skörd skalas riskornen, men ska inte poleras för då försvinner viktiga näringsämnen som proteiner och vitamin B1. Brist på B1 ger sjukdomen beri-beri. Råris är opolerat därför mest nyttigt. Numera har man utvecklat en metod att få vitt, polerat ris genom att man ångar in näringen i riskoren innan de poleras sk. paraboiled rice.

Av ris görs också brännvin sk. saki. Stråna brukas som föda till kreatur och till allehanda stråarbeten, tex sandaler. Till Sverige kom riset på 1300-talet, men blev först på 1700-talet tillgängligt för allmogen. Nu äter vi 4,5kg ris per person och år. I Japan äter man 100 kg ris per person och år.

Ris är känsligt för UV-strålning och de livsviktiga odlingarna hotas i och med att ozonskiktet uttunnas.

Alocasia - Colocasia - tillhör familjen Araceae - kallaväxter

 
Alokasia - Alocacia macrorrhizos: blad. Foto: Gunvor Larsson.
Alokasia - Alocacia macrorrhizos: blad
 
I tropikerna är dessa stärkelserika växter mycket viktiga födoämnen och har odlats i tusentals år. Jordstammarna innehåller lättsmält stärkelse och vitaminer.  Tyvärr innehåller de också rafider små vassa nålkristaller av kalciumoxalat som är mycket obehagliga att få i munnen. De oskadliggörs lyckligtvis genom kokning eller rostning. Även bladen är ätliga och proteinrika.

 

Sockerrör - Saccharum officinarum - tillhör  familjen Poaceae - gräs

 
Sockerrör i Victoriahuset. Foto: Gunvor Larsson.
Sockerrör i Victoriahuset.
 
Sockerröret har odlats i flera tusen år i världens tropiker och man tror att det härstammar från Nya Guinea. Det är ett flerårigt jättegräs som kan bli upp till 9 m högt och ca 7 cm i diameter. När strået, sockerröret, skördats skjuter plantan upp nya skott från jordstammen. Det är världens viktigaste källa för socker och står för mer än halva världsproduktionen. Växtsaften pressas ur stråets märg som består av 20% socker. Saften renas sedan mekaniskt och koncentreras genom kokning till en sirap varur det bruna kristalliserade sockret utvinns. Resten av sirapen, melassen, används till djurfoder och alkoholutvinning. I nordeuropa utvinns socker ur sockerbetor. Fram till 1900-talet var socker en lyxvara som såldes på apotek.

 

Rävnötsnäckros - Euryale ferox - tillhör familjen Nymphaeaceae - näckrosor

 
Rävnötsnäckrosen blommar samtidigt som ett nytt blad vecklar ut sig. Foto: Gunvor larsson
Rävnötsnäckrosen blommar samtidigt som ett nytt blad vecklar ut sig.
 
Denna näckros är en systergrupp till Victoria-näckrosen i Asien, där den förekommer i liknande miljöer. Rävnötsnäckrosen får också mycket stora blad men dess bladkant är inte uppvikt. De blommar inte lika fantastiskt som sin syster Victoria utan har ganska små oansenliga lila blommor som slår ut under dagen. I Japan äter man unga plantor av rävnötsnäckrosen. Fröna - rävnötterna torkas och mals till ett stärkelserikt mjöl. De kan också ätas puffade som pop-corn.

 

Indisk lotus - Nelumbo nucifera - tillhör familjen Nelumbonaceae - lotusväxter

 
Indisk lotus. Foto: Gunvor Larsson
Indisk lotus
 
 
Indisk lotus, dess märkliga blad. Foto: Gunvor Larsson
Indisk lotus, dess märkliga blad.
 

Lotus växer i vattendrag från Japan och Kina till NÖ Australien. Bladskivorna sitter på 1-2 m höga skaft. De har en starkt vattenavstötande yta som gör att vatten trillar av som silverglänsande droppar.

Blommorna har ofta ännu lite längre skaft och blommar vackert rosa eller vitt. Fröna sitter i en mycket speciell utvidgning av blommans bas, som liknar strilen på en vattenkanna. De är grobara i flera hundra år!

Hela växten är ätlig och i Asien används alla delar i matlagingen. Fröna äts färska eller torkas. Kronbladen kan friteras. Bladen äts som unga, äldre blad kan ångkokas med fyllning. Jordstammen steks, kokas eller läggs in som pickles. Den har flera luftkanaler som framttäder likt ett vackert mönster då man skär den i skivor.

Lotusblomman spelar också en stor roll som symbol i religösa sammanhang. Enligt hinduerna återskapade guden Brahma världen, efter den stora floden, med hjälp av lotusen. Inuti varje människa finns därför lotusblommans ande...

Vanilj - Vanilla planifolia - tillhör familjen Orchidaceae - orkidéer  

 
Vanilj, Vanilla imperialis. Foto: Gunvor Larsson
Vaniljen Vanilla imperialis blommar över Victorianäckrosen, genom handpollinering kan vi få vaniljfrukter att utvecklas
 
Vaniljen är den enda nyttoväxten i hela den stora orkidéfamiljen och härstammar från tropiska Sydamerika. Den växer slingrande upp i träden som en lian m h a luftrötter. Vaniljens frukt är en långsmal kapsel med massor av små frön - vaniljstång. Denna behandlas med vattenånga och får sedan jäsa för att vaniljaromen ska utvecklas. Vanilj odlas idag framförallt på Madagaskar, Bali och Comorerna men även i Sydamerika.
Det är framförallt arterna V. planifolia - vanilj och V. pompona - pomponavanilj som odlas.