Victoria cruziana. Foto: Gunvor Larsson
Victoria cruziana
 

I Bergianska trädgården blommade den första jättenäckrosen i Victoriahuset 1904 och sedan dess har den blommat här varje sommar. Vi odlar de två arterna Victoria cruziana - sydlig jättenäckros och hybriden Victoria amazonica x cruziana 'Longwood'.

Bladen kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter. De har kraftiga lufthållande nerver som stadgar bladet, vilket kan bära ca 70 kg. 

Jättenäckrosen slår ut på natten

Denna näckros är en nattblommare vilket betyder att den slår ut först när det blivit mörkt. Varje knopp blommar två nätter. Den första natten är blomman vit och lockar till sig skalbaggar för pollinering. När det ljusnar på morgonen slår blomman ihop sig till en knopp igen, för att nästa natt öppna sig släppa ut skalbaggarna. Då har den även växlat färg till rosa. Skalbaggarna flyger bara till vita blommor. Näckrosen bjuder skalbaggen på skydd och näring under tiden den är i blomman.

Här i Sverige i odling kan man dock se blomman lite utslagen även dagtid. Särskilt på höstkanten när vi har kortare dagar. Har du tur kan du få se utslagna jättenäckrosor på sommarkvällarna här i Victoriahuset.

Jättenäckrosorna får ärtstora frön som används till föda. Indianstammar i Amazonasområdet samlar in fröna, de torkas och mals till mjöl och användes till bakverk vid högtidliga tillfällen.