Edvard Anderson 1865-1936
Edvard Anderson 1865-1936
 

Edvard Anderson föddes i Stockholm 1865 och var son till en segel- och kompassmakare. Hans far dog när Edvard bara var fem år och han växte upp med sin mor och en stor skara syskon. Redan i unga år tog han anställning på en planglasfirma och etablerade sig 1898 som egen företagare i samma bransch, glasfirma Edvard Anderson AB.

Firman blomstrade under Edvard Andersons ledning och blev en av sin tids största glasgrossister. I prislistan för 1930 finns alla typer av glas: fönsterglas, lavoirspeglar, tvättbrädsglas, vindrutor för automobiler och godsfinksglas. Säkert levererade han även växthusglas till Stockholmstraktens många handelsträdgårdar.

Sommartid vandrade Edvard Anderson gärna i Bergianska trädgården. Som en förmögen man hade han möjlighet att fly undan vinterslasket och njuta av det milda klimatet och den vackra floran vid Medelhavskusten. Edvard Anderson dog 1936, ogift och barnlös. Genom sitt testamente visade han en ovanlig omsorg om sina frusna medmänniskor då han önskade dem tillgång till en blommande vinterträdgård. Han ville att "temperaturen i vinterträdgården hålles vid cirka 15 à 16 grader eller den temperatur, som är lämplig för medelhavets flora" och att ett litet konditori skulle inrättas i anslutning till växthuset för servering av "chokolad och bakelser". 

Priskurant från glasfirman Edvard Anderson AB 1930
Priskurant från glasfirman
Edvard Anderson AB 1930
 

 

 
Priskurant från glasfirman Edvard Anderson AB