Solfjädersformade blad har palmen Livistona saribus.
Solfjädersformade blad har palmen Livistona saribus.

2017-02-08

Världens största blad

Palmer är enhjärtbladiga växter med stora blad som är antingen fjäderformade eller solfjäderformade. De flesta växer i tropiska och subtropiska klimat. Visste du förresten att världens största blad kommer från palmen Raphia regalis? Bladskaftet och bladskivan blir drygt 25 meter långt och 3 meter brett.

Vad skiljer palmerna från andra träd?

Palmer kan vara trädlika, buskar eller lianer. Men gemensamt för alla är att de har en jämtjock och ogrenad stam. Palmen växer bara rakt upp och blir högre och högre. Det går inte att beskära en palm. För då dör den. Därför är det inte helt lätt att ha palmer i växthus. Trädgårdsmästarna måste ständigt övervaka att palmerna inte blir för höga och växer in i lampor eller glastak.

Palmstam i genomskärning
Palmstam i genomskärning

En sak som skiljer palmer från  andra träd är att de bygger upp stammen på ett annat sätt. I Edvard Andersons växthus har vi just tagit ned en palm som blivit för hög. Botanist Kerstin Kustås visar stammen i genomskärning. Det syns tydligt att palmstammen saknar årsringar, något som alla våra inhemska träd har. Palmens ledningsvävnad, alltså de små rören som transporterar näring och vatten, är spridd över hela stammens yta. Man kan jämföra med en björkstam där ledningsvävnaden sitter ordnad i ringar. Dessa ringar växer år för år allteftersom stammen blir allt tjockare. Palmens stam däremot växer till en fast bredd innan den börjar växa uppåt.

Palmerna i Palmhallen

I Palmhallen inne i Edvard Andersons växthus kan du se trekantspalm, buskpalm, oljepalm och och flera andra palmer.

Salak har stora vassa taggar på bladskaften.
Salak har stora vassa taggar på bladskaften.

En liten kort palm är fiskbenspalmen med sina speciella blad. Den används inte till något speciellt nyttigt, men är fin att se på.

Salak har stora vassa taggar på bladskaften. Dess frukter ser ut som ödleägg med små fjäll. Blommorna kommer längst ner vid marken.

Sockerpalmen är en relativt lågvuxen palm som hör hemma i Indien. Socker utvinns från toppskottet eller blomställningen som skärs av från den nedhuggna palmen. Saften pressas ut, samlas upp och får indunsta. Palmsockret förbrukas oftast på produktionsorten och når sällan Sverige.

Kokospalmen är en smäcker hög palm från Sydostasien. Den har spritt sig till kustområden i alla tropiska delar av världen. Palmen kallas ”Naturens största gåva till mänskligheten” då hela växten är användbar. Stammen används till bränsle och virke, bladen till taktäckning och bladskaften till stängsel. Av fruktens tjocka fiberrika hölje tillverkas rep och kokosmattor. Inuti fruktens hårda skal sitter frövitan, eller kokos som vi säger i dagligt tal.

Trekantspalm kommer från Madagaskar. Det finns bara tusen exemplar kvar i naturen. Den ger intryck av att vara tvådimensionell.

Till vänster: Trekantspalmen ger intryck av att vara tvådimensionell. Till höger: Fika gärna intill buskpalmen. Foton: Mia Olvång
Till vänster: Trekantspalmen ger intryck av att vara tvådimensionell. Till höger: Fika gärna intill buskpalmen. Foton: Mia Olvång