Prickbegonia
Prickbegonia

2017-04-20

Släktet Begonia har en enorm variation. Det finns ca 1 400 arter och de flesta växer i tropiska områden, på alla kontinenter utom Australien. Allra flest arter finns i Sydamerika.

Botanister hittar fortfarande nya begonior

Fortfarande kan botanister upptäcka nya arter av begonia. Det är möjligt därför att olika arter av begonia oftast har väldigt små utbredningsområden och växer på otillgängliga platser. Många är anpassade till speciella ekologiska förutsättningar, exempelvis stänket från ett vattenfall.

Vetenskapligt delas det stora släktet Begonia upp i många sektioner som är besvärliga för vanliga människor att se. Inom trädgårdsodling delas de därför in i några få grupper efter växtsättet. Det finns exempelvis buskartade begonior, krypande begonior och knölbegonior, de sistnämnda med en underjordisk knölstam. Några är väldigt små andra kan bli flera meter höga. Begonior har enkönade blommor. Honblommor och hanblommor sitter på samma planta.

Från slutet av 1700-talet fördes begonior till Europa och började odlas här. Plantskolor började korsa olika arter och numera finns otaliga sorter av begonia.

Pärlemorbegonia
Pärlemorbegonia

Begonior är nyttiga

Många begonior äts som grönsak och flera begonior har använts inom folkmedicin bland annat som örtte mot förkylning. De innehåller C-vitamin men också oxalsyra.

Pärlemorbegonia Begonia cucullata har ätbara blad. De används både som urindrivande drog och som grönsak, ungefär som vi använder spenat. Pärlemorbegonia är en av de viktigaste arterna i korsningar som gett sommarbegonia, eller isbegonia som den tidigare kallades.

Randiga, rutiga och prickiga blad

Begonians blad är nästan alltid asymmetriska. Bladen kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika arter av begonia, både till form och mönstring. De kan vara runda, hjärtformade eller flikiga.  En del arter har håriga blad och en del arter har silverfläckade blad. I Tropikrummet kan du se B. imperialis x B. pustulata 'Silver Jewel'. Denna sort har vackra bladteckningar. Det är luftceller under bladytan som bildar den silvriga ytan.

Begonia paulensis
Begonia paulensis

En häftig begonia är B. paulensis med väldiga mönstrade blad som påminner om spindelväv. Bladen påminner faktiskt om jättenäckrosens blad, fast de är inte riktigt lika stora. På engelska heter den mycket riktigt Spider Web Begonia. Den hittades först i São Paulo, Brasilien. Därför fick den det vetenskapliga epitetet paulensis.

Prickbegonia B. albopicta kan bli flera meter hög och har vita prickar på bladen. I folklig mun kallas de änglavingar och i Skåne har de fått smeknamnet grisaöron.

Väldigt dekorativ är randbegonia B. listada. Randningen gör att det är svårt att se exakt var bladets kant går. Bladet ger intryck av att vara mindre än det är.

Genom internationella fröbytet har vi idag fått växthusets senaste tillskott i begoniasamlingen – B. digitata. Denna begonia har fingerformade blad.

Tips

Göteborgs botaniska trädgård har en särskild avdelning för begonior. På deras webbplats kan du läsa mer om begonia. De har också gjort ett trevligt häfte: Begonia. Glömda skönheter.

Randbegonia

Randbegonia

Begonia digitata - vårt senaste tillskott

Begonia digitata - vårt senaste tillskott

Foton: Mia Olvång