Filmarkiv

Filmarkiv

Här kan du se Filmen om jättenäckrosen och andra filmer som gjorts i Bergianska trädgården.

Närbild på en orange pumpa

Bergianska trädgården presenterar tre filmer om pumpor

Lär dig mer om pumpor! I tre korta filmer visar vi och berättar om tre arter och många olika sorter. Få veta hur man lättast skiljer pumpa-arterna åt, hur stora Bergianska trädgårdens pumpor har blivit och varifrån traditionen att tillverka pumpagubbar kommer.

Victoriahuset med jättenäckrosen

Nattens näckrosor – se filmen om jättenäckrosen i Bergianska trädgården

Jättenäckrosorna härstammar från Sydamerika och växer i Amazonas och Paranáflodens biflöden. De är nattblommare vilket betyder att de slår ut först när det blivit mörkt.

Vad vore julen utan kål!

Kål har länge varit i centrum på jul, då det är en tålig grönsak som kan stå kvar utomhus långt in på hösten och vintern. Följ med till Bergianska trädgårdens Köksväxtland.

Fikonkaktus – hemvist för koschenillsköldlus

Rött är julens färg framför andra. Det röda julgodiset är ofta färgat koschenill, ett färgämne som även används i smink och textilier.

Doften av julens första lussekatter

Julens doft av saffran. Följ med botanisten Gunvor Larsson till Edvard Andersons växthus, där julen kan vara saffransgul.

Hur tillverkas choklad?

Kakaoträd, sockerrör och kokospalm är några av växterna som växer i Edvard Andersons växthus. Här kan du se hela kakaofrukter, inuti finns fröna - kakaobönorna - som blir till choklad.

Äkta kanel eller kassiakanel – en smaksak

Pepparkaksbak med kanel, ingefära, kryddnejlikor och kardemumma. Men spelar det någon roll om kanelen är äkta eller inte?