Nattens näckrosor Foto: Gunvor Larsson
Jättenäckrosens blad kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter.

Jättenäckrosorna härstammar från Sydamerika och växer där i Amazonas biflöden. I Bergianska trädgården odlar vi Victoria cruziana - sydlig jättenäckros och hybriden V. amazonica x V. cruziana som kallas ’Longwood’.

Denna näckros är en nattblommare vilket betyder att den slår ut först när det blivit mörkt. Varje knopp blommar två nätter. Den första natten är blomman vit och lockar till sig skalbaggar för pollinering. När det ljusnar på morgonen slår blomman ihop sig till en knopp igen, för att nästa natt öppna sig släppa ut skalbaggarna. Då har den även växlat färg till rosa. Skalbaggarna flyger bara till vita blommor. Näckrosen bjuder skalbaggen på skydd och näring under tiden den är i blomman.

Datum och tid: OBS! endast en av dagarna 27–30 juni, kl 18. Vi publicerar här vilken dag det blir. Varje morgon under denna vecka ser vi efter om någon av näckrosknopparna kommer att slå ut till kvällen eller inte. Vi vet alltså inte långt i förväg exakt vilken dag visningen blir.

Plats: Victoriahuset i Bergianska trädgården

Entré inkl. visning: 80 kr.

Obligatorisk föranmälan via formulär som publiceras här när vi vet vilken dag det blir. Begränsat antal platser.

 

Öppettider Victoriahuset

1 maj–30 september: vardagar kl 11–16 och helger kl 11–17. Stängt midsommarafton, midsommardagen och söndagen 26 juni.

Film från Victoriahuset om jättenäckrosen

Om du inte får plats på visningen så ges den även i augusti. Victoriahuset kan även besökas utan visning, eller titta på filmen om jättenäckrosen i Bergianska trädgården.