Varje år kommer omkring 14 000 barn, elever och lärare till Naturens Hus för att undervisas Bergianska trädgården. Undervisningen sker utomhus i trädgården, i något av trädgårdens två växthus eller inomhus i Naturens Hus lokaler. Målet är att sprida kunskap och känsla för naturen, väcka intresse för naturvetenskap samt skapa engagemang för miljöfrågor.

Blåmes
En ringmärkt blåmes visas upp för gymnasieungdomar. Obs. det är endast utbildade ledare som får röra vid fåglarna. Foto: Mia Olvång

Vart tar fåglarna vägen på hösten?

Naturens Hus nya skolprogram ”Flax” handlar om flyttfåglars fenologi (periodiska företeelser) och erbjuder en stark naturupplevelse för gymnasieelever. Med hjälp av livs levande fåglar och analys av ringmärkningsdata möter eleverna skolans lärandemål och får chans att utveckla sitt intresse för naturvetenskap på ett unikt sätt. Gymnasieskolor har möjlighet att boka detta program under perioden september till mars.

Ringmärkning är ett viktigt verktyg för miljöövervakning och forskning och styrs från Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Den pedagogiska ringmärkningen vid Naturens Hus är den första i sitt slag som visar ringmärkning för Stockholms skolor.

Bakom projektet står Vetenskapens Hus, Johan Lind, docent i etologi, och Markus Jonsson doktor i matematik vid Stockholms universitet. Projektet har möjliggjorts med ringmärkningsdata från Ottenby fågelstation och medel från Bolincentret för klimatforskning (RA8) samt med hjälp av Ringmärkningscentralens Thord Fransson, Lina Jansson och Thomas Wenninger.