2015-10-23

Bengt Bergius, målning av Streng, 1761.
Bengt Bergius, målning av Streng, 1761.

Att Bergianska trädgården existerar kan vi tacka bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius för, som på 1700-talet donerade sin egendom och samlingar till Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och Bergianska stiftelsen som då bildades. Båda bröderna var medlemmar av Kungl. Vetenskapsakademien.

Den mest värdefulla samlingen i donationen var tveklöst bröderna Bergius boksamling, framförallt uppbyggd av Bengt. Bergianska biblioteket ägs av Bergianska stiftelsen vid KVA men är i dag deponerat på Stockholms universitetsbibliotek i speciella säkerhetsmagasin. Tal om läckerheter, Bengt Bergius presidietal ges nu ut på nytt av Kungl. Lantbruks och skogsakademien, i samarbete med Kungl. vetenskapsakademien. Talet bygger på uppgifter ur ett stort antal böcker i bröderna Bergius bibliotek, bland annat en mängd reseskildringar.

Tal om läckerheter

Omslag
Omslag till nyutgåvan.
Tal om läckerheter är rikt illustrerad med verk ur Bergianska biblioteket. Här en ananas, av Maria Sibylla Merian, 1719.
Tal om läckerheter är rikt illustrerad med verk ur Bergianska biblioteket. Här en ananas, av Maria Sibylla Merian, 1719.

När Bengt Bergius, historiker och bankokommissarie, år 1780 höll sitt presidietal i Kungl. Vetenskapsakademien, var det ett tal som få kan jämföra sig med. Talet, i tryckt form, blev 600 sidor. Det behandlar vad människor sedan antikens dagar till hans egen tid runt om i världen ätit, druckit och drogat sig med. Med stor sakkunskap beskrivs hur födoämnen av alla slag odlas, samlas in, förvaras och bereds.

Från rutten majs till läckraste ananassorter

Går verkligen ormar och råttor att äta med behållning? Vilka folkslag frossar i rutten majs, dricker te helst tillsammans med salt, dricker som regel surnad stomjölk? Vilka meloner och ananassorter är läckrast och hur tillagas de bäst? Det är några av de tallösa frågor som Bergius ställer i boken. I Tal om läckerheter får läsaren inblick i både svältkost, där allt togs till vara, och den lyxigaste och mest kräsna gourmetmat för överklassen.

Del 1 i boken innehåller 250 växter och det är framför allt söta och syrliga läckerheter ur växtriket som beskrivs såsom melon, papaya, ananas. När vi kommer vidare i boken beskrivs djur och drycker och urvalet är nästintill gränslöst.

Förste intendent Karin Martinsson medverkar med växtidentifiering

Det är första gången verket återutgivs i sin helhet och är nu även försett med sakregister, bilder, nycklar för gamla och nya växt- och djurnamn, folkslag och orter – allt för att kunna förstå och tolka innehållet. Karin Martinsson, 1:e intendent i Bergianska trädgården har identifierat växterna som finns i boken så att aktuella vetenskapliga och svenska växtnamn finns med. Här finns också en omfattande litteraturförteckning över det böcker Bengt Bergius använt sig av till talet, sammanställd av Bergianska bibliotekets förre bibliotekarie Clas Ove Strandberg. Redaktör för boken är vetenskapshistorikern Jakob Christensson. Christensson har i boken skrivit en längre uppsats om Bengt Bergius och den tid han verkade i samt denna intressanta boks bakgrund, tillkomst och dess historiska betydelse. Professor Bergianus  emeritus Bengt Jonsell har skrivit ett förord om Bröderna Bergius och Vetenskapsakademien.

Boksläpp lockade många intresserade

Måndagen den 9 mars hölls en bokrelease i fullsatt sal på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, där flera intressanta talare gav sina reflektioner och kunskap kring Tal om läckerheter. Karin Martinsson berättade om Växter i ”Tal om läckerheter”, några botaniska aptitretare. 

Årets bästa måltidslitteratur 2015

Den 20 oktober mottog redaktör Jakob Christensen och Kungliga Skogs- och lantbruksakademien pris för nyutgåvan av Bengt Bergius Tal om läckerheter. Prisutdelningen för Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 skedde på Kungliga Biblioteket i Stockholm och lockade ett drygt hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade. Vinnarna utses av en jury vid Måltidsakademien.

Motiveringen löd:
"Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskaps-akademien, då Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian."

Boken vann också klassen Historisk måltidslitteratur.

 

Tal om läckerheter finns att köpa via Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
http://www.ksla.se/publikationer/solmed/tal-om-lackerheter/ eller i välsorterad bokhandel.