2018-09-14

Oliv Olea europaea är ett av världens mest odlade fruktträd och 95 procent av odlingen sker i Medelhavsområdet. De största producentländerna är Spanien, Italien, Grekland, Marocko och Turkiet.

Olivskörden äger rum från slutet av september till början av februari. Tidigt på säsongen plockas de gröna, omogna oliverna och sist de mogna, mörkt blåsvarta. Det finns tusentals olivsorter med olika skörde- och mognadstid. Välkända är exempelvis ’Kalamata’ som skördas helt mogna och den spanska sorten ’Picual’ som används till olivoljeproduktion.

Vid skörden läggs olivnät på marken runt träden och oliverna krattas från grenarna med hjälp av speciella olivkrattor. Oliver kan inte ätas råa eftersom de bland annat innehåller den bittra glukosiden oleuropein. Genom blötläggning och jäsning avlägsnas de bittra ämnena.

Vårt 90-åriga olivträd saknar en partner

Olivträd är oftast självsterila och kräver pollen från en lämplig pollendonator för att ge god skörd. Växthusets nästan 90-åriga olivträd saknar en lämplig partner och skörden blir därför mycket blygsam.

Olivträdet i Edvard Andersons växthus. Foto: Mia Olvång