2018-11-09

Suckatcitron, Citrus medica, växer vild på Himalayas sluttningar. Det är ett litet träd som blir runt tre meter högt. Frukterna blir 25 centimeter stora med ett ganska torrt frukt­kött, men med ett tjockt aromatiskt skal. Detta används till bakverk, exempelvis julens fruktkaka. För att tillverka suckat läggs skalet först för jäsning i saltvatten, kanderas sedan i sockerlag och hackas därefter i små bitar.

Suckatcitronen är den första citrusfrukten som fördes till Europa, troligen av Alexander den stores soldater omkring 300 år f.Kr. De kallades då mediska äpplen, vilket syftar på provinsen Medien i Persien. De flesta citrusfrukter vi odlar och äter är korsningar mellan ett fåtal vilda arter, varav suckatcitronen anses vara en.

Foto: Mia Olvång

 

Lite Citrus-fakta

I Citrus-släktet uppstår lätt hybrider som kan ge goda frukter. Citronen är känd från Kina redan 500 år f. Kr. och på 1000-talet togs trädet till Europa. Det är förmodligen en korsning mellan storcitrus och suckatcitron som uppstått i sydöstra Asien. Citron har länge använts som krydd- och medicinalväxt. På segelfartygens tid fick sjömännen citronsaft så att de skulle slippa drabbas av skörbjugg under sina långa resor på haven.

Genom att låta bli att vattna citronträden i perioder kan man lura dem att blomma och sätta frukt flera gånger per år.

Apelsin är en korsning som uppkommit i Centralasiens varma delar, förmodligen mellan storcitrus och småcitrus. Ordet apelsin betyder "äpple från Kina". Frukten kom från Kina till Europa på 1400-talet, flera hundra år efter citronen. Under barocken byggde man särskilda växthus, orangerier, för att kunna odla apelsiner och andra exotiska växter.

Det finns tre sortgrupper: blonda apelsiner, navelapelsiner och blodapelsiner. Sorterna förökas genom ympning för att hålla sig konstanta. När man sår kärnor får man oftast plantor med oätliga frukter.