2015-08-06

Nu blommar drakblodsträdet, Dracaena draco i Edvard Andersons växthus. Du hittar trädet i Medelhavshallen, intill cypresserna. Bäst utsikt över blomningen får du om du går upp på balkongen. Spiraltrappan vid Ormbunksrummet leder dit. Efter att trädet har blommat kommer nya grenar att växa ut och trädet kommer att få ett annat utseende på sin krona.

Drakblodet ansågs bota sjukdomar och döda drakar

Foto: Sari Södergren
Foto: Sari Södergren

Namnet drakblodsträd har trädet fått av sin röda kåda. Det finns historier om draken som slogs mot elefanten. När elefanten dödats av draken segnade den ner över draken och dödade den med sin tyngd. Deras blod blandades och där det rann ner i jorden växte drakblodsträdet upp.

Den röda kådan, drakblodet, var eftertraktad då den ansågs vara mycket bra att döda drakar med. Kådan har sålts som medicin på apotek från medeltiden fram till 1900-talet för diverse olika åkommor. Den har också använts i fiolfernissa. Drakblodsträdets kåda har genom historien ofta förväxlats med kådan från en asiatisk palm Daemonorops draco även den kallad för drakblod.

Drakblodsträdet växer vilt på Teneriffa, Gran Canaria, Madeira och även i sydvästra Atlasbergen i Marocko. De bestånd som finns är få och små och arten finns med på rödlistan över hotade arter. På grund av sitt märkliga utseende finns det många exemplar i odling och det är ett populärt prydnadsträd världen över.

Drakblodsträdet kan bli väldigt gammalt, det finns historier om det tusenåriga drakträdet i Icod de los Vinos på Teneriffa men studier indikerar att det visserligen är gammalt, flera hundra år, men det är tveksamt att det skulle vara så gammalt som tusen år.