Tulpanlökarna planteras 10 x 10 i växtfacken.
Tulpanlökar på väg att planteras,
10 x 10 i vårväxtfacken.

Liljetulpan, papegojtulpan, triumftulpan. Odlade tulpaner brukar delas in i 14 grupper beroende på odlingsursprung, blomningstid och utseende. I växtfacken planteras nu representanter från (nästan) alla grupper.

Rembrandttulpan och andra klassiska tulpaner

Intill tulpantrappan planteras också några exklusiva tulpansorter i tre fristående urnor. Dessa tulpansorter är från 1600- och 1700-talen. Mest kända är rembrandt-tulpanerna som är namngivna efter konstnären Rembrandt. Han själv lär han dock aldrig ha målat en tulpan. Men tulpaner var ett populärt motiv hos andra samtida holländska konstnärer.

Sorten 'Absalon', eller Absalom som den också kallas ibland, är känd från 1780. Den tillhör Rembrandt-Gruppen, tulpaner som är kända för att ha flammiga och strimmiga kalkblad. Dessa färgskiftningar beror på en virussjukdom, och rembrandttulpaner odlas därför inte i någon större utsträckning i dag.

’Duc van Tol’ tillhör den tidiga enkelblommande gruppen. Den anges vara en av de äldsta odlade tulpanerna. ’Duc van Tol’ finns i olika färger där den röda och gula varianten är känd från 1595.

'Lac van Rijn' tillhör också den tidiga enkelblommande gruppen. Den är känd från 1620 och var mycket i ropet under den så kallade tulipomanin i Holland under 1630-talet. Det finns uppgifter om att en enda lök av 'Lac van Rijn' kunde kosta motsvarande åtta månadslöner för en arbetare!

'Absalon' - en rembrandttulpan. Foto: Lars Gunnar Reinhammar

 

Det är Bergianska Trädgårdens vänner som varje år ger bidrag för att fylla löktrappan med tulpaner och även andra lökväxter för att förstärka vårblomningen i trädgården. Tack!