Blommande kapris Foto: Sari Södergren
Blommande kapris Foto: Sari Södergren

 

Runt Medelhavet växer kapris, Capparis spinosa, i ogästvänliga, torra och steniga miljöer eller på solexponerade murar och väggar. Kapris odlas också i södra Spanien och på de små italienska öarna Salina och Pantelleria. I Medelhavshallen i Edvard Andersons växthus blommar nu en kaprisbuske på vinbergets kalkstensmur. Snart kommer också busken, som står mittemot dörrarna till Palmhallen, att blomma fint.

Blomknopparna plockas och konserveras i salt eller vinäger för att smaken av senapsolja (glucocapparin) skall utvecklas. Ju mindre knopparna är när de plockas, desto högre anses kvalitén på kaprisen vara. Bäst är non-pareil dvs, knoppar mindre än 7 mm. Även de avlånga frukterna plockas och konserveras s.k. bärkapris.

De stora gräddvita blommorna hos kapris har ett dekorativt knippe av violetta ståndare och pollineras i naturen av nattfjärilar.