Silvrigt vid Italienska terrassen

Silverljus, Plectranthus argentatus. Foto: AnnSofie Börjesson
Silverljus, Plectranthus argentatus.
Foto: AnnSofie Börjesson

Temat för årets sommarblomsplantering vid Italienska terrassen är växter som har silveraktiga blad och stjälkar. Ofta beror det silvriga intrycket på att växten är tätt täckt av många ljusa hår. Hårighet kan hos vilda växter fungera som isolering, antingen mot stark kyla eller mot hög värme.

 

Amerikanska läke- och nyttoväxter i Örtagården

Örtagården
Amerikanska nytto/läkeväxter såsom indiankrasse och sötflockel.

Mitt inne i Örtagården finns en rundel där temat byts ut varje sommar. I år visar vi växter från den amerikanska kontinenten som den inhemska befolkningen traditionellt använt som nytto- och medicinalväxter. Dessa läkeväxter odlar vi vanligtvis inte i Örtagården. Örtagårdens urval bygger på läkeväxter från Peter Jonas Bergius bokverk Materia Medica från 1778, med beskrivningar av över 500 läkeväxter. 

 

"Årets färger" i prydnadsrabatterna vid Gamla orangeriet

Växter utvalda för att tolka årets färger Denim drift och Greeenery. Foto: Kaili Maide
Växter utvalda för att tolka årets färger Denim drift och Greeenery. Foto: Kaili Maide

Inte långt ifrån Örtagården, på sidorna framför Gamla orangeriet brukar prydnadsrabatterna presenteras med olika färger varje sommar. Varje år utser nämligen företaget och färginstitutet Pantone Årets färg. Det är ett symboliskt urval av färger som ska spegla omvärlden och vara ett uttryck för sinnesstämningar och attityder i tiden. På likande sätt utser AkzoNobel sin Årets färg som ska representera hur vi lever våra liv 2017 och ge inspiration till exempelvis inredning.

Färgskalan i sommarens prydnadsrabatter är inspirerad av de båda företagens årsfärger; Pantones Greenery (ljusgrön) och AkzoNobels Denim Drift (gråblå).