Te, Camelia sinensis. Foto: Margaretha Larsson
Te, Camelia sinensis. Foto: Margaretha Larsson

Nu blommar te i Edvard Andersons växthus, i Medelhavshallen direkt till höger bland kameliorna (vägg i vägg med caféet) och i Tropikrummet.

Te, Camelia sinensis, hör hemma i Sydostasien och kan bli ett 20 meter högt träd. Bladen är blanka och läderartade, blommorna stora och vita. Te tillhör sama släkte som kamelior. I odling sker hård beskärning till drygt meterhöga buskar. De översta bladen tillsammans med toppknoppen ger det bästa teet, äldre blad plockade längre ner på grenarna ger sämre kvalitet.

Tebladen innehåller koffein och garvämnen. Den speciella tesmaken kommer från ett ämne som kallas theaubigin. Te har odlats i flera tusen är, men spreds i Europa först på 1600-talet.

Svart, grönt och vitt te

Både svart, grönt och vitt te kommer från samma sorts tebuske, men har behandlats på olika sätt. Rött "te" däremot kommer från rooibosbusken som tillhör en helt annan växtfamilj (Fabaceae, ärtväxter) än te (Theaceae, teväxter).

Tips: Den 20 oktober och 10 november hålls visningen Heta drycker i Edvard Andersons växthus. Då visas växterna som ger kaffe, kakao och te.