Kunskapsbank

Kunskapsbank

På dessa sidor publicerar vi olika material såsom utställningstexter, temakartor eller informationsmaterial kring någon speciell växt i Bergianska trädgården. Välkommen att ladda ner, läsa och skriva ut inför ett besök!

 

Indisk lotus. Foto: Gunvor Larsson

Artiklar om att vara en botanisk trädgård

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård – ett museum för levande växter. Här kan du läsa olika artiklar som berättar mer om vad det innebär.

tum historisk vandring

Bland skelettgravar, kottetorn och leksaksberg

Gå en historisk vandring på egen hand i Bergianska trädgården med omnejd. Denna gång handlar det inte så mycket om växter, utan vi söker oss tillbaka i tiden, långt tillbaka i tiden…

Illustration: Ulla von Krusenstierna

Karta över Edvard Andersons växthus

Lär dig mer om Edvard Andersons växthus och hitta 41 märkliga växter i växthuset. Se och ladda ner en karta över rummen som finns i Edvard Andersons växthus.

Systematiska avdelningens nio delområden. Illustration: Veronica Lendel

Karta över växtfamiljer i Systematiska avdelningen

Ladda ner en karta över Systematiska avdelningen och hitta rätt bland olika växtfamiljer.

KulTur

KulTur – ny spännande app om vårt kulturarv

Sverige har ett rikt kulturarv. Nu har arvet digitaliserats och samlats i en lekfull och utmanande app för barn och unga. Bakom appen står medlemsföreningen Svenskt Kulturarv. Förhoppningen är att det ska bli roligt och enkelt för barn och unga att lära om vår historia. Appen innehåller platser från norr till söder. En av platserna i appen är Bergianska trädgården.

Citron, Citrus x limon Foto: Rakel Norberg

Karta över nyttoväxter i Edvard Andersons växthus

Nyttoväxter är växter som på olika sätt används av människan – till mat, dryck, läkemedel, kläder, byggnadsmaterial m.m. En del växter skördas vilda från naturen, andra odlas på åkrar, i trädgårdar och plantager.

lavendel

Lär dig mer om lavendel

Sommaren 2013 visades lavendel i och utanför Edvard Andersons växthus. Vilda arter som fjärilslavendel, kamlavendel och skärmlavendel varvades med olika kulturformer i milda lavendelblå färger.

Area for pollination

Området för pollinations- och spridningsbiologi

Det här är ett område i Bergianska trädgården med syfte att visa hur växter förökar sig. Tolv tårtbitsformade rabatter delar upp området och på en relativt liten yta kan man se och lära sig mycket. Varje del har ett tema med förklarande skylt. Det kan handla om blommans delar, olika typer av pollination, sätt att locka pollinatörer t.ex. genom blommans doft, färg och form eller om olika spridningssätt för växter. Ladda ner skylttexterna innan besöket om du redan nu vill veta mer.

Pelargonium oblongatum

Pelargon 2012

Utställningen ”Pelargon 2012 – mer vild än tam” fokuserade på de vilda pelargonarterna, deras fantastiska rikedom när det gäller växtmiljö, växtsätt, doft och blomning. Utställningen var ett samarbete mellan Bergianska trädgården och ERA Garden, en plantskola på Ekerö specialiserad på vilda pelargoner. Mer än 150 olika arter, underarter och hybrider visades upp i Bergianska trädgården.

banan

Textila fibrer från växtriket

Våren 2014 visade vi textila fibrer från växtriket i utställningen "Livets trådar – smidiga och starka". Vill du lära dig mer om fiberväxter? Ladda ned vårt häfte med texterna från utställningen.

P.J. Bergius

Äppelsorter i klonarkivet

Vill du lära dig mer om olika sorters äpplen? Här kan du ladda ner ett häfte med information om alla äppelsorter som finns i Bergianska trädgårdens klonarkiv.