Jättenäckrosens blad kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter.
Jättenäckrosens blad kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter.

Jättenäckrosorna härstammar från Sydamerika och växer där i Amazonas biflöden. I Bergianska trädgården odlar vi Victoria cruziana - sydlig jättenäckros och hybriden V. amazonica x V. cruziana som kallas ’Longwood’.

Denna näckros är en nattblommare vilket betyder att den slår ut först när det blivit mörkt. Varje knopp blommar två nätter. Den första natten är blomman vit och lockar till sig skalbaggar för pollinering. När det ljusnar på morgonen slår blomman ihop sig till en knopp igen, för att nästa natt öppna sig släppa ut skalbaggarna. Då har den även växlat färg till rosa. Skalbaggarna flyger bara till vita blommor. Näckrosen bjuder skalbaggen på skydd och näring under tiden den är i blomman.

Varje morgon under denna vecka ser vi efter om någon av näckrosknopparna kommer att slå ut till kvällen eller inte. Vi vet alltså inte i förväg exakt vilken dag visningen blir.

Tid: OBS! Endast en av dagarna 13-16 augusti, kl 19. Då vi ser när näckrosen kommer att blomma, publiceras det här vilken dag det blir.

Plats: Victoriahuset i Bergianska trädgården

Entré inkl. visning: 80 kr. Ingen föranmälan behövs.

 

Jättenäckrosen i Victoriahuset. Foton: Gunvor Larsson
Jättenäckrosen i Victoriahuset. Foton: Gunvor Larsson

 

Öppettider Victoriahuset

1 maj–30 september: vardagar kl 11–16 och helger kl 11–17