Foto: Gunvor Larsson
Indisk lotus Nelumbo nucifera skenfrukt. Juvelbägare Neoregelia concentrica blomställning i rosa högblad. Typhonodorum lindleyanum fruktställning med vita bär. Foto: Gunvor Larsson

 

Den 18 maj firas Fascinerande växters dag i Bergianska trädgården. Vi sätter växterna i rampljuset och uppmärksammar att växternas mångfald har avgörande betydelse för mänskligheten. Kunskap och forskning om växter är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla ett samhälle som är både ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart.

Forskare och botanister berättar om växter de fascineras över

Växter fascinerar oss på många sätt. Vi avundas dem deras överlevnadsförmåga i till synes omöjliga miljöer. Ett ökenområde, som varit torrt i tiotals år, börjar plötsligt blomma rikligt efter en regnskur. Ett stort träd kan växa i en liten bergsskreva och verkar kunna leva på praktiskt taget ingenting. Lika fascinerande är växternas pollination. Med förföriska dofter, lysande färger och snillrika former lockar växterna till sig särskilt insekter (men även andra pollinatörer). Det finns en mångfald av finurliga anpassningar som växterna gör. Vilken växt är du mest fascinerad av?

Här i Bergianska trädgården kan du gå på visning bland fascinerande växter utomhus och inne i växthusen. Forskare och botanister berättar om sina favoriter – växter som just de fascineras över. Dagen innehåller även aktiviteter för skolbarn som ordnas av Naturens Hus. Dessa aktiviteter måste bokas i förväg.

Tid: torsdag 18 maj, kl 14–17
Plats: Bergianska trädgården
Visning och föredrag är gratis

  • 14.00 Fascinerande växter – botanistens val. Följ med en botanist och titta på några av trädgårdens fascinerande växter.
  • 15.00–17.00 Science café. Forskare håller korta föredrag om fascinerande växter i Gamla orangeriet.

Fascinerande växters dag har arrangerats sedan 2012 i mer är 50 länder runt om i världen under namnet Fascination of Plants Day. Förutom i Bergianska trädgården anordnas aktiviteter i Göteborg, Lund, Uppsala och Umeå under denna dag. Dagen samordnas internationellt av European Plant Science Organisation, EPSO.