Bergianska trädgården

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården

Välkommen till Bergianska trädgården – ett museum för levande växter

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Här finns växter från hela världen, som Medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm.  Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden såväl som frodiga köksväxtland, örtagård och frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

Klase med röda bär omringade av gröna blad hos arabiskt kaffe

Kaffebär – piggar upp bärplockare?

I Sverige är det kaffe i termos som gäller när vi fikar i skogen under till exempel svamp- och blåbärsplockning. Men faktum är att kaffeträdets frukter är bär. Varje bär innehåller två frön som kallas kaffebönor, och det är de som vi rostar och maler för att få drycken kaffe.

Information med anledning av corona

Information med anledning av coronaviruset

Edvard Anderssons växthus har stängt från och med fredagen den 30 oktober tills vidare, med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd i Stockholms län. Utomhusdelarna är öppna.

Blommande kinesisk trollhassel

Gult blommande trollhassel

På ön i Japanska dammen blommar kinesisk trollhassel. När knopparna spricker upp ser det ut som om små serpentiner är på väg ut.