Bergianska trädgården

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården

Välkommen till Bergianska trädgården – ett museum för levande växter

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Här finns växter från hela världen, som Medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm.  Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden samt en frodig frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

Olika russin ligger i 4 olika skålar.

Korinter till ögon

Till julbaket, julpuddingen och julglöggen vill vi ha olika typer av torkade vindruvor – söta russin och små svarta korinter.

julens godsaker

Hur tillverkas choklad?

Kakaoträd, sockerrör och kokospalm är några av växterna som växer i Edvard Andersons växthus. Här kan du se hela kakaofrukter, inuti finns fröna - kakaobönorna - som blir till choklad.

En krans av tal, gran, buxbom m.m., mot en vit vägg. Foto: Kaili Maide

Bind din egen julkrans!

Att göra kransar till jul har funnits med långt tillbaka i tiden. Många olika växter kan användas – det är bara fantasin som sätter gränser. Se vår film om hur man binder en krans.

saffran

Doften av julens första lussekatter

Julens doft av saffran. Följ med botanisten Gunvor Larsson till Edvard Andersons växthus, där julen kan vara saffransgul.

En röd blomma (amaryllis) mot grön bakgrund. Foto: Karin Martinsson.

Röda amaryllis i tid till advent

Amaryllis på svenska och latin är inte detsamma, den ena är amerikan och den andra sydafrikan.

Picture of Nils Johan Andersson

Professor Bergianus Nils Johan Andersson 200 år

I år är det 200 år sedan den Nils Johan Andersson föddes. Han var världsomseglare, Salix-expert, pedagog, och den tredje professor Bergianus från 1857 till 1879.

Järnvägskorsning med bommarna nere

Ny planskild korsning vid Bergianska trädgården

Efter många års utredning är det snart slutväntat vid järnvägsbommarna in till Bergianska trädgården. Den olycksdrabbade plankorsningen ersätts med en planskild korsning söder om Grindstugan.