Bergianska trädgården

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården

Välkommen till Bergianska trädgården – ett museum för levande växter

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Här finns växter från hela världen, som Medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm.  Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden såväl som frodiga köksväxtland, örtagård och frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

Revlummer

Jättehöga lummerträd bildade skogar under karbontiden

Dagens lummerväxter är låga krypande växter som finns på skuggiga och fuktiga ställen i skogen. Men det var annorlunda för drygt 300 miljoner år sedan. Då fanns skogar med gigantiska lummerträd.

Orange blomning, tigerlilja. Foto: AnnSofie Börjesson

Odla med P1 i Bergianska trädgården

Under våren och sommaren har radioprogrammet Odla med P1 sänt fyra gånger från Bergianska trädgården. Om sippor, granhäckar, liljor och kronärtskockor.

Welwitschia

Welwitschia – den enda i sitt slag

Annorlunda, ful och bisarr. Welwitschia liknar ingen annan idag levande växt. Släktingar till denna växt fanns för 100 miljoner år sedan.