Bergianska trädgården

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården

Välkommen till Bergianska trädgården – ett museum för levande växter

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Här finns växter från hela världen, som Medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm.  Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden samt en frodig frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

Victoriahuset med jättenäckrosen

Nattens näckrosor – se filmen om jättenäckrosen i Bergianska trädgården

Jättenäckrosorna härstammar från Sydamerika och växer i Amazonas och Paranáflodens biflöden. De är nattblommare vilket betyder att de slår ut först när det blivit mörkt.

Stängt midsommarafton, midsommardagen och 27/6

Under midsommarhelgen är det stängt i växthusen

På midsommarafton, midsommardagen och söndagen därefter (27/6) är det stängt i Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Utomhusdelarna i parken är dock öppna varje dag.

Information med anledning av corona

Information med anledning av coronaviruset

Bergianska trädgården har vidtagit en rad åtgärder med anledning av Covid-19. Den utökade pandemilagens regler för museiverksamhet gör det möjligt för oss att varsamt öppna upp verksamheten med början 13 april.

cykel i cykelställ

Cykla till Bergianska trädgården – besök oss till fots

Att cykla till Bergianska trädgården är smidigt och tar inte lång tid från Stockholms centrum. När du kommit hit ställer du cykeln vid något av våra cykelställ och utforskar området gående.

Hand med en påse med frön som sås i jord.

Nu sås 100 arter i rabatterna i Systematiska avdelningen

I Systematiska avdelningen odlas ca 1500 olika arter av växter. Nu sker sådden av de ca 100 ettåriga arter som skall sås direkt på plats (direkstsås) i områdets rabatter.

Kottepalm i Tropikrummet

Tropikrummet är stängt 10 maj till 4 juli

På grund av renoveringsarbete kommer det innersta rummet i Edvard Andersons växthus, Tropikrummet, att vara stängt från den 10 maj till den 4 juli.

Järnvägskorsning med bommarna nere

Ny planskild korsning vid Bergianska trädgården

Efter många års utredning är det snart slutväntat vid järnvägsbommarna in till Bergianska trädgården. Den olycksdrabbade plankorsningen ersätts med en planskild korsning söder om Grindstugan.